It is currently Sun May 28, 2017 12:28 pm

All times are UTC + 2 hours
Post new topic Reply to topic  [ 3 posts ] 
Author Message
PostPosted: Sun May 09, 2010 6:27 pm 
Offline
ADMINISTRATOR
User avatar

Joined: Fri Jun 13, 2008 8:54 pm
Posts: 328
Location: bilo kuda, exile svuda
Пропусна штампа је техника штампања коју карактерише пролазак боје кроз штампарску форму у циљу добијања отиска. На штампарској форми разликују се штампајуће површине кроз које може пролазити боја и нештампајуће површине, затворени непропусни елементи кроз које не може пролазити боја. Отисци који се добију техником пропусне штампе су препознатљиви по томе што слова, линије цртежа и отиснуте површине имају већу ( дебљину ) боје тј. пластичног су изгледа.

Attachment:
ЗА ПРОПУСНУ ШТАМПУ1.jpg
ЗА ПРОПУСНУ ШТАМПУ1.jpg [ 14.14 KiB | Viewed 3736 times ]
Графички приказ добијања отиска у пропусној штампи

Према врсти штампарске форме пропусну штампу делимо на:

- Патронирање ( шаблонска штампа )
- Сито штампа

_________________
BESPLATNA Uputstva i Programi za Štampače:
www.refillbros.com/manuals

Web Shop:
www.printercentar.com


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun May 09, 2010 6:35 pm 
Offline
ADMINISTRATOR
User avatar

Joined: Fri Jun 13, 2008 8:54 pm
Posts: 328
Location: bilo kuda, exile svuda
СИТО ШТАМПА


Ситоштампа је техника штампе код које се отисак остварује на тај начин што се боја потискује кроз штампарску форму која је израђена од свиле затегнуте на дрвени или алуминијумски рам. На машинама за ситоштампу се могу штампати уобичајени графички производи, али и они намењени специјалним потребама ( скале на електричнм и акустичним уређајима, електрична и интегрална кола, отпорници, издања за слепе, неки ексклузивни производи и уникати ). Ситоштампом се може штампати у више боја на различитим материјалима и облицима, цилиндричним, сферним или савијеним облицима. Због тога опсег примене ситоштампе није ограничен, тако да се може штампати на стакленим, пластичним, текстилним, металним, дрвеним и керамичким подлогама разних облика и намена. С обзиром на разноврсне могућности, ова техника је нашла примену у многим другим индустријским гранама, а нарочито при штампању готових производа. Посебно место заузима у текстилној индустрији у којој се штампају најразноврснији текстилни материјали као и у штампи канцеларијског материјала.


Машине за сито штампу

Принцип рада машине за сито се своди на то да се мотив за штампу извуче на филму или паусу и прислони уз сито и излаже светлу или УВ зрацима. Потом се сито опере од емулзије и тада остану отворене рупице на местима где светло није могло да допре. Сито се убаци у машину за штампу. Објекат који се штампа постави се испод сита. Великим гуменим ракел ножем боја се превлачи преко сита и пропада кроз рупице на предмет који се штампа, остављајући отисак. Боја се наноси у једнакој дебљини ( око 60 микрона ) на штампарску форму.

Основни делови сваке машине за сито штампу су:

- Рам
- Штампарска мрежица
- Ракел нож

Рам - за ситоштампу се најчешће израђује од дрвета, метала или пластичних маса и треба да је лаган, да има правоугаони облик, да остварује добар контакт, да се не криви и да не мења свој облик приликом прања и сушења.

Сито - се разликује по броју отвора по дужном сантиметру на свили. Наравно, што је већи број отвора квалитет отисака ће бити већи, али ће боја теже пролазити кроз отворе. Да би се то усагласило, боја се разређује разлиитим врстама разређивача и успоривача како би се смањила њена вискозност и успорила њено сушење. Сито може бити направљено од метала: бронза, антикорозивни челик, затим од тканине природних влакана ( свила ) и тканине синтетичких влакана ( полиестер и полиамид ), густоће од 15 до 200 нити по цм². Сито - штампарски шаблон се израђује ручно или фото - механичким поступком. Ти шаблони могу бити директни и индиретни. У директном поступку копија тј. шаблон израђује се директно на ситу, а у индиректном поступку копија се израђује на посебном материјалу, а онда преноси на сито.

Ракел нож – служи да се боја истискује кроз сито. Израђује се од гуме, пластике или полиуретана, у зависности од врсте боје. Постоје различите димензије, а избор ножа зависи од машине коју користите. Ракел нож ради на таквом принципу да у првом кораку нанесе боју на клише, а у другом скида вишак боје са клишеа, па се тако на штампајућим елементима, који су удубљени, задржава одређена и неопходна количина боје.

Машине за ситоштампу се према конструкцији деле на:

- Заклопне
- Ротационе
- Равноштампајуће

Машине за сито штампу се према врсти отиска деле на:

- Плоча о плочу

Attachment:
ЗА ПРОПУСНУ ШТАМПУ2.png
ЗА ПРОПУСНУ ШТАМПУ2.png [ 265.55 KiB | Viewed 3731 times ]


- Плоча о ваљак

Attachment:
ЗА ПРОПУСНУ ШТАМПУ3.png
ЗА ПРОПУСНУ ШТАМПУ3.png [ 276.81 KiB | Viewed 3729 times ]


- Ваљак о ваљак

Attachment:
ЗА ПРОПУСНУ ШТАМПУ4.png
ЗА ПРОПУСНУ ШТАМПУ4.png [ 295.23 KiB | Viewed 3722 times ]


Машине за сито штампу граде се као:

- Ручне
- Полуаутоматске
- Аутоматске

_________________
BESPLATNA Uputstva i Programi za Štampače:
www.refillbros.com/manuals

Web Shop:
www.printercentar.com


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun May 09, 2010 6:43 pm 
Offline
ADMINISTRATOR
User avatar

Joined: Fri Jun 13, 2008 8:54 pm
Posts: 328
Location: bilo kuda, exile svuda
Ручне машине

Ручне машине за сито штампу се састоје од стола на којем стоји подлога за штампање и од сита које је разапето на рам. Ситоштампарски сто је повезан шаркама које омогућавају отварање ради улагања и излагања материјала за штампу. Принцип штампе је плоча о плочу, док се отварање, улагање, излагање као и покретање ракела обавља ручно. Ручне машине могу бити једнобојне и вишебојне.

Attachment:
ЗА ПРОПУСНУ ШТАМПУ5.png
ЗА ПРОПУСНУ ШТАМПУ5.png [ 603.02 KiB | Viewed 3711 times ]
Једнобојни ситоштампарски сто


Attachment:
ЗА ПРОПУСНУ ШТАМПУ6.png
ЗА ПРОПУСНУ ШТАМПУ6.png [ 383.84 KiB | Viewed 3709 times ]
Вишебојна ручна ситоштампарска машина


Полуаутоматске машине

Полуаутоматске машине имају уграђен вакуум којим се учвршћује форма за штампу (штампа квалитетнија) како не би дошло до померања табака. Кретање рама са ситом може бити механизовано, док је улагање и излагање табака ручно. Кретање ракела на овим машинама је аутоматизовано с тим што се искључивањем уређаја за кретање ракела, ракел може покретати и ручно. Овакаве машине се граде до формата А0, а њихов капацитет је 800 отисака на сат.

Attachment:
ЗА ПРОПУСНУ ШТАМПУ7.png
ЗА ПРОПУСНУ ШТАМПУ7.png [ 279.25 KiB | Viewed 3707 times ]
Полуаутоматска машина за штампање на предметима цилиндричног облика


Аутоматске машине

Аутоматске машине за сито штампу имају уграђену вакуум пумпу, кретање рама сито штампе је аутоматско, као и кретање ракела који је учвршћен док улагање и излагање табака може бити ручно или аутоматско. Код аутоматских машина за ситоштампу принцип штампе је ваљак о плочу. Овај принцип се користи за штампање шупљих тела, док се за ротационе штампарске машине употребљава принцип ваљак о ваљак. За округло сито се користи избушени лим а ракел је за време штампања фиксиран док се око њега ротира цилиндрично сито. Аутоматске машине за ситоштампу имају капацитет од 600 до 1200 отисака на сат.


Izvor: Aleksandar Novaković - Diplomski rad

_________________
BESPLATNA Uputstva i Programi za Štampače:
www.refillbros.com/manuals

Web Shop:
www.printercentar.com


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 3 posts ] 

All times are UTC + 2 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group